V Evropski uniji JA - pri nas NE: priznavanje prebolelosti na podlagi prisotnosti protiteles

V Evropski uniji JA - pri nas NE: priznavanje prebolelosti na podlagi prisotnosti protiteles

Skupnost civilnih iniciativ in gibanj Slovenije, SCIG, opozarja na zelo pomembno slovensko-politično posebnost, v negativnem smislu, pri vodenju koronavirusne statistike. V nasprotju z EU uredbo se pri nas negira možnost priznavanja prebolevnosti na podlagi prisotnosti protiteles. V nadaljevanju je sporočilo iz SCIG:

Priznavanje prebolelosti na podlagi serološke preiskave predvideva tudi Uredba EU, ki je v veljavi od 14. junija letos, se pri nas ne izvaja.

Sprašujemo se zakaj? Morda zdravniki z njo sploh niso seznanjeni?

Ljubljana, 27. 08 2021

 

V Skupnosti Civilnih iniciativ in gibanj Slovenije (v nadaljevanju SCIG), kjer budno spremljamo ukrepe, ki se izvajajo pod okriljem NIJZ in MZ smo pisali slovenskim zdravnikom.

Opažamo namreč, da zdravniki s strani matičnega ministrstva in organov v sestavi ne dobijo vseh potrebnih informacij za svoje delovanje. Kar je milo rečeno zaskrbljujoče. Ena od zelo pomembnih informacij ni našla »poti« do njih: 

https://www.slovenskizdravniki.si/s-cepivom-povezano-pospesevanje-bolezni-vaed-tveganje-o-katerem-se-ne-govori-in-ne-poroca/

 

Trenutno ne mine informativna oddaja brez uveljavljana PTC pogoja, pri čemer se P kot preboleli priznava samo preko PCR testa, ne pa tudi na podlagi protiteles Anti-SARS-CoV-2, katera so izkazana na podlagi seroloških preiskav. Takšne preiskave izvaja akreditirani slovenski laboratoriji (Synlab), pod katere so podpisani specialisti medicinske biokemije.

Pod izvidom rezultata preiskave, ki izkazuje prisotnost protiteles je navedeno naslednje:

»Specifična protitelesa proti virusu SARS-CoV-2 so prisotna, kar pomeni, da ste v preteklosti preboleli COVID-19 ali ste bili cepljeni.«

 

Priznavanje prebolelosti na podlagi serološke preiskave predvideva tudi Uredba EU, ki je v veljavi od 14. junija letos, navedena v nadaljevanju:  

 

UREDBA (EU) 2021/953 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA, o okviru za izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih potrdil o cepljenju, testu in preboleli bolezni v zvezi s COVID-19 (digitalno COVID potrdilo EU) za olajšanje prostega gibanja med pandemijo COVID-19.

 

Uredba je na voljo na sledeči povezavi.

7. člen v 4. odstavku navaja naslednje:

»Na podlagi smernic, prejetih na podlagi člena 3(11), se na Komisijo prenese pooblastilo za sprejemanje delegiranih aktov v skladu s členom 12 za spremembo odstavka 1 tega člena in točke (c) člena 3(1), da se omogoči izdajanje potrdil  o preboleli bolezni na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa, testa na protitelesa, vključno s serološkim testom na  protitelesa za SARS-CoV-2 ali katere koli druge znanstveno zanesljive metode«.

Iz navedenega člena je zelo jasno razvidno, da je serološka preiskava regulatorno priznana kot postopek za dokazovanje prebolelosti COVID-19 in je kot takšna ena od povsem verodostojnih podlag za izdajo potrdila o prebolelosti takrat, kadar potrdilo o prisotnosti protiteles izda akreditiran laboratorij, po metodi, ki je znanstveno priznana.

Glede na trenutno prakso pri nas se sprašujemo, če so bili splošni zdravniki sploh seznanjeni s to uredbo? Še več: na podlagi česa se pri nas ta Uredba ne izvaja v praksi oziroma se jo negira oziroma »vestno« ne upošteva, deluje mimo nje, kot da ne obstaja?

Po pravni definiciji je Uredba pravno zavezujoč akt in jo morajo v celoti uporabljati v vseh državah EU. (Ko je na primer EU hotela uvesti skupne zaščitne ukrepe v zvezi z blagom, uvoženim iz držav zunaj EU, je to storila z uredbo Sveta).

V Sloveniji je veliko asimptomatsko prebolelih, ki imajo prisotna protitelesa dokazana s serološko preiskavo zato se jih zmotno uvršča v skupino neprebolelih in po PTC navodilu  posledično celo napotuje na cepljenje.

V SCIG smo prepričani, da moramo Uredbe EU spoštovati zato smo zdravnike in NIJZ seznanili z zgoraj navedeno Uredbo in vljudno prosimo, da jo od seznanitve  naprej spoštujejo in prebolelim, ki to izkazujejo kot je zahtevano, na podlagi serološke preiskave, izdajo potrdilo.

V kolikor bo Uredba še vedno zgolj in samo dokument EU na skupnih straneh EU članic bomo primorani skladno z EU zakonodajo ukrepati.

Nenazadnje bomo s tem dobili tudi bolj realno statistično sliko o prebolelih v Sloveniji, ta podatek tudi zaradi tako imenovane kolektivne imunosti za vse nas ni zanemarljiv, mar ne?

 

SCIG smo:

CI Otrok ne damo

Delavci VIZ

Glas učitelja

CI Starši za ustavno presojo proti uporabi mask v šolah

Združenje za naravni razvoj otrok

CI Maske dol

Odbor za človekove svoboščine in drugi

Obe fotografiji: Unsplash


Preberi tudi:

Problematika Siliko: srečanje civilne iniciative

Problematika Siliko: srečanje civilne iniciative

dr. Tomaž Makovec: »Farmacevtska industrija bi rada videla, da bi bil ves svet bolan«

dr. Tomaž Makovec: »Farmacevtska industrija bi rada videla, da bi bil ves svet bolan«