Sturm.(novice)

View Original

»NLP nad Ljubljano« ali o vprašanju sistemske cenzure RTV-ja

Foto: Clker Free Vector Images, CC0

Kategorija »lažnih novic« in njen potencialen škodljiv geopolitičen vpliv, je orodje za vrednotenje predvsem aktualnih družbenih tem. Vendar izgleda, da je inštitucija domnevno lažnih novic predvsem fantazma zahodnih oblasti, ki je namenjena cenzuri. Medtem, ko očitno znanstveno-fantastične novice, v smislu NLP preletov, najbrž vendarle nimajo političnega vpliva.

Zakaj MMC RTV umika komentar o projektnem ozadju smučišča Vitranc v Kranjski gori?

Slovenska nacionalna radio-televizijska postaja je na svoji Facebook (RTVSLO.si, MMC) strani kot nezaželen komentar umaknila enega ali oba komentarja, ki ju je na objavo pod člankom o ponovni vzpostavitvi smučarske proge z vrha Vitranca v Kranjski gori, napisal bralec Jože Pintar

MMC RTV v odgovoru na pritožbo komentira zgolj en komentar, ki je še vedno viden pod njihovo objavo. Očitno je v zgodbi nekako umanjkal drugi komentar (na preslikavi ekrana na zgodnjem mestu), kjer Pintar omenja morebitno dvomljivo projektantsko zakulisje pri delu na smučišču v Kranjski gori.

Zakaj bi bila tendenca po umiku takšnih komentarjev na nacionalnem mediju? Ali ni pravzaprav poslanstvo medijev preveriti in raziskovati takšne zgodbe?

 

Facebook mehurčki v službi »Ministrstva za resnico«?

Od začetka tekočega leta so mu s strani Facebooka že dvakrat zablokirali dostop do strani, na delovanje novih nastavitev algoritmov opozarja Igor Božič, aktivist in admin FB skupine Slovenija solidarnostna z antifašističnim Donbassom.

Veliko aktivistov ter ostalih posameznikov si odpira profile tudi pri Facebooku konkurenčnih socialnih omrežjih. Omenimo rusko spletno omrežje VKontakte, tam je na primer tudi že postavljena rezervna skupina Božičeve facebook skupine. VKontakte ima po navedbah Wikipedije že 410 milijonov uporabnikov.

Če ne omenjamo že v osnovi problematično Facebookovo sledenje, analizo ter komercialno prodajo osebnih podatkov, posodobljeni algoritmi zapirajo uporabnike tega omrežja v nekakšne 'pozitivne mehurčke' piše Matt Agorist za TheFreeThoughtProject. Agorist navaja, da naj bi po konkretnih algoritmih posamezniki na Facebook portalu videli skoraj izključno novice ozkega kroga znancev, katere algoritmi prepoznajo za najbližje znance. Posledično se posamezniki načeloma ne bodo več soočali z različnimi in tudi nasprotnimi mnenji. Le zakaj bi bilo to sploh smiselno?

DODATNA NOVICA: Facebook bo v sklopu posodobljenih algoritmov prioriziral t.i. 'lokalne novice'.

Da se skuša prekiniti vpliv alternativnih medijev? Da javnost ne bi razpravljala o geopolitičnih odnosih med ZDA in Rusijo ali Kitajsko? Ali morda o cepivih? Ali o čemurkoli, kar ne ustreza agendi zahodne politike?

Morebitne dezinformacije o NLP preletih najbrž vendarle niso vredne takšnega angažmaja? Omenimo še, da javnost ni pozdravila nove algoritemske politike, Agorist navaja da naj bi Facebook imel 3,3 milijarde izgube od časa aktualne spremembe.

»Psihoanaliza sistema in terapija«

Velika večina bralcev nikoli ni, in najbrž nikoli ne bo, verjela novicam v stilu »Neznani leteči predmet je preletel Ljubljano«. Zatorej, ali ni očitno, da ima morebitno verovanje v takšne in podobne neverjetne zgodbe neznaten vpliv?

Na drugi strani pa imamo javne debate in pa novice iz (aktualnega) geopolitične sfere, za katere nas že zgodovina uči, da se na številnih izmed njih prepletajo propagandni nameri različnih strani. A informiranost s strani različnih virov je osnova demokracije  – zato ne bi smeli dopustiti, da halucinacije o rušilnem učinku očitno dvomljivih novic, v smislu NLP-jev, vodijo v enoplastno poročanje zahodnih medijev ali v sistemsko vodene debate.

NLP-ja nad Ljubljano očitno ni. Kljub temu zahodna oblast očitno zanika fantazmo lažnih novic, katero je pravzaprav sama paranoično ustvarila. Slednje postavlja pod vprašaj svobodo govora in možnost obstoja pristnega raziskovalnega novinarstva, ter na drugi strani pomeni možnost manipulacij javnosti v smislu vrtenja znotraj točno določenih (sistemskih) diskurzov.

Morebitna razrešitev bi lahko bila selitev javnih debat iz virtualnega v realni svet. Smuka v Kranjski gori bi bila ena izmed možnosti, vendar ali je smučanje sploh (še) dostopno širši javnosti? ...